25.1.08

Модaта през 2007-а по света

Валентино се оттегли, “Фенди” завладяха Китайската стена, Кавали би Мадона по продажби.

Миналата седмица проследихме най-значимите модни събития у нас, затова и сега ще обърнем внимание на най-ярките фешън моменти от изминалата година в световен мащаб.
Няма спор, че най-запомнящото се събитие за 2007 година беше “пенсионирането” на Валентино Гаравани. В началото на юли миналата година дизайнерът на Холивуд, както го наричат всички, отпразнува своята 45-годишнина на модния подиум и обяви, че се оттегля. На грандиозно парти италианският гений събра каймака на шоубизнеса, като повече от 1000 подбрани гости минаха по червения килим, за да разгледат ретроспективната изложба с над 300 творения на дизайнера. След шумотевицата около слизането му от модната сцена Валентино обяви своята заместничка ­ бившата дизайнерка на Гучи, италианката Alessandra Fachinetti.
Годината ще бъде запомнена и с още един юбилей, този път съпътстван само от шумно празненство. Американската модна къща Ралф Лорън отпразнува своята 40-годишнина с бляскаво шоу на подиума и разточително афтър-парти.
Не липсваха и ексцентрични хрумвания, които, както всички знаем, са слабост на Холивуд. Памучните шопинг торби на Anya Hindmarch се превърнаха в по-желан аксесоар за знаменитостите и от чанта на Луи Вюитон. Пазарските чанти с надпис “I'm not a plastic bag” (Аз не съм найлонова торба) събудиха природозащитни чувства в холивудските знаменитости и те побързаха да се похвалят с тях пред жадните обективи на папараците.
Споменавайки екстравагантни хрумки, не можем да не отразим и най-ексцентричното модно шоу за годината. Дизайнерът на Фенди, Карл Лагерфелд “скри шапката” на всички, като използва за подиум Великата китайска стена. За спектакъла “Fendi on the wall” от модната къща се бръкнаха с над три милиона долара, и това го превърна в едно от най-значимите и ефектни събития в историята на модата.
Мадона направи сравнително успешна колекция за H&M, беше последвана от Роберто Кавали, който направи фурор с дебюта си за марката, и творенията му бяха разпродадени за броени часове. Не след дълго италианецът пусна на пазара и водка, носеща неговата запазена марка. Пенелопе и Моника Круз пък изненадаха всички с гореща колекция за Манго, звезди от шоубизнеса цяла година се надпреварваха да пускат на пазара парфюми, обувки, цели модни линии, чадъри, бельо и каквото още главата им роди. Стела Макартни спечели британската награда за мода, а дизайнерът на обувки Маноло Бланик беше удостоен лично от кралицата на Англия със званието “Commander of the British Empire”

Няма коментари: