10.10.07


Проф. Любомир Стойков за последните модни тенденции и за това умее ли да се облича нашенката

Българката е в плен на италианската чувственост

- Проф. Стойков, кой е цветът на есен 2007?
- Казано по принцип, това е топлият цвят - кафяв, червен или оранжев. Цветовете на гората доминират винаги през студените сезони. Ако попитаме Евгения Живкова, тя ще каже - чрез своята колекция, разбира се - черно, маслено зелено, кафяво и червено. Ако пък се обърнем към Милена Цончева, нейният отговор отново ще заложи на черното, но в комбинация с колористиката на цветята, на цветните мотиви.

- Коя тенденция трябва да следваме, ако искаме да сме в крак с есенната мода?
- В дамската мода актуални стават колежанските панталони и отделни елементи от типичния мъжки официален гардероб, както и тесните рокли, които подчертават формите на тялото, придавайки повече привлекателност и простота. В това отношение трябва да се уважават препоръките на такива прочути модни къщи като "МаксМара" и "Макс и Ко", "Ескада" и "Стефанел", "Бенетон" и "Марела".

- Лично аз съм голям почитател на Fashion Llifestyle Magazine и внимателно следя всеки брой. Как се роди идеята да направите електронно списание?
- Нашето желание беше да съумеем да надскочим множеството епигонски и повърхностни интерпретации на модния дизайн, изчерпващи темата само със снимки и текстчета за манекенки, клюки, сплетни и интриги. Не забравяйте, че модата не е само ревюто или пък красивия фотомодел.
В тази зона важно място заемат както фешън новината, така и модния бизнес, както текстила, така и историята на костюма, както лайфстайл тематиката, така и състоянието и развитието на най-новата генерация дизайнери. Идеята за онлайн списание за мода и лайфстайл отлежаваше у мен няколко години и сега съм щастлив, че в сътрудничество със Силвия Кабаиванова - шефка на www.fashion.bg можахме да материализираме проекта.

- Между италианското, френското и английското течение в модата кое бихте казали, че се доближава най-точно до стила на обличане на българката?
- Преди години нашенката беше по-близо до френския шик, докато от 7-8 години тя е в "плен" на горещата италианска елегантност, която миксира чудесно официалното с неофициалното, т.нар. "стрийт фешън" с ултимативната висока естетика на обличане. Тази чувственост и елегантна неглижираност, така характерни за "Кавали", "Версаче" и "Долче и Габана" импонират много на българката. А тя - както всички знаем, е гореща и темпераментна натура, страстна и суетна.

- Всички сме чували суперлативите за това колко е красива българката, а умее ли да се облича подобаващо за красотата си?
- Не може да се говори въобще за българката, защото има жени, които демонстрират висок вкус и перфектна поведенческа култура и жени, които се обличат кичозно и се държат анти-културно. Това, което ме дразни понякога във външността на българската жена, е прекалената й натруфеност, тежкият грим, неумението да поддържа косата си и да намира адекватна прическа, както и въобще невежеството й по отношение на незаменимата стойност на аксесоарите. А допълненията са от изключително значение. В този смисъл важи максимата "Малкото прави голямото!"

Няма коментари: