19.5.08

Жаклин Бувие Кенеди Онасис

Наричана първата дама на Америка за всички времена тя е еталон за подражание вече повече от 40 години. Една от най-вдъхновяващите и влиятелни жени на своето време Джаки, както я наричаха всички, остави след себе си образ, предизвикващ искрено възхищение.

Като съпруга на президента на САЩ, Джон Кенеди тя е следена под лупа от пресата. Благодарение на медийния интерес Джаки и съпругът и се превръщат в любимците на Америка. Най-често за тоалетите й се е грижел любимият и дизайнер Олег Касини. Всеки аутфит на първата дама е подбиран дълго и старателно, независимо дали се отнася за гала вечеря или разходка в парка с децата. Незабравим е и костюмът и от черния за американската история 22 ноември 1963г. – денят в който бе убит Джон Кенеди. На погребението цялата страна е вперила поглед във вдовицата на Америка, а Джаки очарова със сдържана елегантност като скрива опечалените си очи под ефирен копринен шал.

Пет години след като остава вдовица – на 20-ти октомври 1968, Жаклин Кенеди добавя още една фамилия към името си, тази на Аристотел Онасис. Много са споровете дали се е омъжила от любов или заради финансовото благосъстояние на корабния магнат. Факт е обаче, че няколко месеца преди сватбата й с гръцкия бизнесмен, братът на Джон Кенеди, Боби е убит и Джаки е била принудена да търси закрила за децата си, които също носят прокълнатата фамилия Кенеди. Сватбената рокля е дело на Валентино, тогава все още млад и не толкова признат дизайнер. Събитието е изключително коментирано и милиони по света изразяват неодобрението си от този брак.

Ари, както го наричат близките, осигурява не само финансова сигурност на Жаклин, но и изпълнява всеки неин каприз. За него първа дама на САЩ е трофей и най-ценна награда. Гръцкият милионер не се скъпи да подарява на съпругата си прескъпи бижута, които перфектно допълват съвършения й вкус. Това е и периодът, в който Джаки наложи огромните тъмни очила, които са актуални и до днес.

Няколко месеца след като Аристотел подава молба за развод, вероятна причина за който е връзката му с прочутата оперна певица Мария Калас, на 15-ти март 1975г., Жаклин Кенеди Онасис остава вдовица за пореден път. Тъй като бракоразводното дело не е финализирано, Джаки получава наследство от 26 милиона долара, с които осигурява своята финансова независимост. Макар да е сочена за една от 50-те най-богати жени в Америка, Джаки предпочита да работи. Приема длъжността на консултант-редактор в издателство "Ню Йорк" защото иска да прави нещо, което й харесва, както и да използва образованието и опита си. Постепенно с годините Жаклин ограничава светските изяви и се отдава на работата и децата си.

С времето открива опората и спокойствието, за което копнее във своят финансови съветник Морис Темпълсмен. Те живеят щастливо в апартамента на Джаки на 5-то авеню в Ню Йорк. В началото на 1994 г. й откриват рак и тя започва агресивна химиотерапия. На 19-ти май 1994г. на 64 годишна възраст Жаклин Кенеди Онасис напуска завинаги този свят. Погребана е до съпруга си, Джак Кенеди, в националното гробище "Арлингтън", мястото, където нейното семейство и Америка искат тя да бъде. Силна, изящна и вдъхновяваща, така ще бъде запомнена Джаки.

2 коментара:

Анонимен каза...

STRAHOTEN MATERIAL,NO NALI NIAKOGA IMASCHE I FILM KAK SE KAZVASCHE TOI

Анонимен каза...

Добър старт