19.5.08

Евита

На 7-ми май 1919г. в град Лос Толдос, Аржентина е родена Ева Перони. Бивша актриса и радио водеща, тя и до днес остава едно от най-големите вдъхновения за стил, изисканост и изящество. Призната е за най-влиятелната жена в Аржентина на всички времена, въпреки, че никога не е заемала политически пост. Като съпруга на аржентинския президент Хуан Доминго Перон, Ева разполага с огромно влияние над профсъюзите, а щедрите й благотворителни жестове към най-бедните са й спечелили прозвището “Света Евита”. Ева е остро критикувана за разточителната си слабост към скъпите бижута, кожи и дизайнерски тоалети, които силно контрастират с мизерията, която обгръща страната. Един от нейните любимци е Кристиан Диор, който печели симпатиите на президентшата с класическите си и изтънчени модели още в зората на своята кариера. Друга сериозна критика към Ева е, че с постоянните си публични и популистки изяви превръща политическия живот на страната в шоу бизнес. На тези обвинения тя отговаря лаконично - “В правителството, една актриса е достатъчна.”. Въпреки това именно тази стратегия се оказва печеливша за Перон, която се превръща в “гласа на Аржентина”, а народът я обожава и боготвори. По-късно същите тези похвати за умела публичност са използвани от семейство Кенеди, превръщат Роналд Рейгън от второстепенен актьор в президент на Америка, а Арнолд Шварценегер от екшън герой в губернатор на щата Калифорния.

Ева Перони е била изключително суетна и дори дълго време е криела истинската си възраст, като е твърдяла, че е родена през 1922г., вместо през 1919г. Както тя самата казва в свои изявления - “Времето е най-големият ми враг.” Амбициозна и целеустремена до мозъка на костите си, тя е сваляла от власт всеки, който се изпречи на пътя й. Премахва всички фондации и създава собствен благотворителен фонд носещ името й – “Да, имам пре-много дрехи, бижута и пари. И все пак аз не искам пари за себе си, но ако някой ми даде, то аз ги влагам във фондацията Ева Прон, която дарява огромни суми за бедните, спомага за построяването на болници, училища и старчески домове.” През юли 1947г. е на корицата на престижното списание “Тайм” факт, който потвърждава световната популярност на Евита. В началото на1951г. стартира мащабна кампания и се кандидатира за вицепрезидент, но под натиска на военните опита й е осуетен. За компенсация през 1952г. е обявена за “Духовен лидер на Аржентина” с което за пореден път доказва огромното си влияние в южноамериканската държава.

Умира на 26 юли 1952г., едва на 33 годишна възраст от рак на матката. Аржентина е в траур. Тялото на Ева е балсамирано и остава изложено за поклонение цели три години до 1955г., когато съпругът й Хуан Доминго Перон е свален от власт, като през това време над 2 милиона аржентинци казват последно сбогом на своята светица, а седем намират смъртта си в блъсканицата от желаещи.

Живота на Ева Перон вълнува света дълго след смъртта й. Тя вдъхновява десетки филми и книги, като най-забележителен си остава мюзикъла на Андрю Лойд Уебър и Тим Райс, които печелят престижната награда “Томи” за "Don't cry for me, Argentina". Песента е в изпълнение на актрисата Пати Люпон, която играе Евита на Бродуей, а спектакъла и до ден днешен се представя успешно по целия свят. Незабравима е и ролята на Мадона, която с изключително чувство и плам изпя живота на една от най-забележителните жени на миналия век.

Няма коментари: