7.4.08

Новите модни икони

Британската консервативност, обърната с краката нагоре

За радост или не, новите фешън вдъхновения не спират да възбуждат спорове и често дори истинско недоумение с причудливите си приумици и шантави идеи. С две думи, за да се превърнеш в модна икона в днешно време трябва не само да счупиш рамките, ами направо да ги обърнеш с главата надолу, създавайки скандален и запомнящ се стил.

Агнес Дейн

До скоро никой не беше чувал за авангардната англичанка с хлапашко излъчване. От дебюта й като модел на седмицата на модата в Ню Йорк са минали едва 2 години, а Агнес вече е провъзгласена за най-добре облечена знаменитост, води собствено шоу по фешън канала и е любимка на модните диктатори. Прави реклами за Armani, Hugo Boss и Burberry, като последната новина е, че е подписала рекламен договор за колекцията на Reebok – Freestyle. Има и собствена модна линия, под шапката на британския гигант New Look, която е събрала в себе си всички екстравагантни хрумвания на моделката.

През 2007 беше обявена за най-добър модел от британската академия за мода, а списания като Vogue и Vanity Fair я поставиха на корица няколко пъти за една година.

Истинско признание за влиянието на Дейн е майското издание на престижното британско списание i-D, което подготвя 6 различни корици с красавицата, снимани от 6 големи фотографа.

На подиума е дефилирала за марки като Oscar de la Renta, Anna Sui, Versace, Zac Posen и почти не минава голямо ревю без нейно присъствие. Оприличават я на Линда Еванджелиста и я наричат новата Кейт Мос.. Все пак именно Агнес измести Мос от върха на класацията за най-добре облечена знаменитост на сп. "Татлър" и я смени като лице на Burberry.

Изключително земна и позитивна, Дейн впечатлява със силно индивидуален стил, който най-лесно може да се определи като бунтарски шик. Със завидна лекота комбинира на пръв поглед несъвместими аксесоари, като сигнално ярки чорапи, цветни тиранти, кецове и шапка тип бомбе. Сламено русата коса и плътните тъмни вежди й придават закачливо излъчване на “ранна Мадона”, която преди 2 години е продавала пържени катрофки, а днес е истинска “модна икона”.

Ейми Уайнхаус

Изключително спорна и противоречива личност, Ейми не спира да възбужда спорове и дебати. Немското издание на списание FHM, обяви кльощавата англичанка за най-несексапилна личност, а Карл Лагерфелд, за своя муза и вдъхновение. Дизайнерът на Шанел нарече Ейми образец за подражание, а уникалната й прическа – истинско вдъхновение. Дори я сравни със секссимвола от 60-те години на миналия век Бриджид Бардо. "Тя е красива и талантлива изпълнителка. Аз много харесвам прическата й и я използвах за вдъхновение.- споделя Лагерфелд - В действителност, тя е като косата на Бриджит Бардо в края на 50-те и началото на 60-те години. Ейми й придаде индивидуалност и я превърна в свой собствен стил”

Борейки се с булимията, наркотиците и алкохола, Ейми обра престижните музикални награди “Грами”, като се сдоби с цели 5 статуетки. Макар властите в САЩ да не дадоха виза на певицата, за да присъства лично на събитието, организаторите на грандиозното мероприятие, бяха подготвили жива връзка с Лондон, където Ейми изпълни хита си “Rehab”, възпяващ отказа й да се лекува от наркотичната зависимост.

Във февруарското си издание френският Vogue направи реверанс към стила на изпълнителката в специална фотосесия в стил look-a-like, където моделът Изабели Фонтана позира като Ейми издигайки в култ дебелата очна линия и типичната й фризура. Дизайнерите буквално са полудели по Уайнхаус, като на последната седмица на модата в Париж, тя беше специален гост на най-атрактивните модни спектакли, а Луи Вютон платиха един милион долара, за изпълнението й по време на ревюто на марката. Fendi също се бръкнаха със солидна сума, за да се похвалят с музикалното присъствие на певицата за откриването на най-новия си бутик в Париж, а последният слух около нея е, че след гостуването си в имението на Роберто Кавали в Тоскана, Ейми е получила солидна оферта за да стане новото рекламно лице италианеца. Инициаторка на проекта е самата Виктория Бекъм, която се възхищава на изпълнителката, наричайки я “уникално модно вдъхновение”.

Няма коментари: