3.11.07

Viva Español

Днес прочетох писмо в “SLADUR”, което ме засегна. Само да поясня, че коментарът беше изключително позитивен и направо ласкателен към моя блог, но ме докачи на модна тематика. Авторът е мъж и затова ще му простя невежеството, но не мога да не дам няколко опровергания на темата, която така ме жегна. Въпросният младеж /между другото доста симпатичен/ живее във Испания и обвини тамошните дизайнери, че са бавни в модните си реакции, нямало нищо интересно по магазините и т.н. Аз като подготвена модна фурия /или поне ако не съм, гледам да не ми личи/ веднага ще извадя първия си и неоспорим пищов в обратното твърдение. МАНОЛО БЛАНИК!!! Кой не го е чувал, кой не иска обувките му в неприлично големи количества? Това е дизайнер номер едно в света на обувките и както всички по-долу изброени е испанец. Роден е в Санта Круз де ла Палма /Канарските острови/ от майка испанка, и направен от баща чех. За да съм напълно откровена, за първи път осъзнах колко е велик благодарение на любимката на всички дами, Кари Бдашоу и безумни й харчове за “нейните Маноло”. Най-важното е, че съм се осъзнала на време и сега знам повече от необходимото за този дизайнер на бижута за крака. Другият аргумент в защита на испанските таланти е Пако Рабан. Дизайнерът дори показа любовта си към България като през 1996г. представи пред-премиерно нестандартната си колекция първо на българските ценители. Преди да открие собствена модна къща през 1966г., той е бил дизайнер на бижута за неоспорими имена в модата, като Живанши и Диор. И накрая за да докажа, че в Испания кипи от моден колорит и той никак не изостава от световните тенденции ще напомня, че модния гигант “ZARA” е собственост на 71-годишния испанец Аманцио Ортега . Той е поставен на 8-мо място по богатство за 2007 г. от престижната класация на Forbes със завидния капитал от 24 милиарда долара. През далечната 1975 г. отваря първия магазин от веригата в китното испанско градче Ла Коруня, и вместо на дълго и широко да разказвам за историята на марката, само ще цитирам последната статистика - 1058 магазина в 68 държави, разположени на приблизително 1 587 000 кв.м. Оле!

МАНОЛО БЛАНИК
С много носталгия си спомням за подобни обувки на Маноло, които "скъсах" от носене.


Дизайнерът обича да представя новите си модели с екстравагантни рисунки.


Ех, тези обувки, ех, тази страст.


Истински бижута за елегантния женски крак


Маноли Бланик с една от своите любимки, Кейт Мос


Прочутата обувалка на испанеца, която без малко да "открадна" от "Shoe Art" в мола CityCenter


ПАКО РАБАН
Джейн Фонда като "Барбарела" в костюм на Пако Рабан от 1967 г.



Дизайнерът е последовател на Петър Дънов


Парфюмът, на който мирише възглавницата на Мартин. Сладки сънища...



ZARA
Аманцио Ортега разполага с 24 млрд. долара джобни пари


ZARA се наложи на пазара като марка, копираща известни дизайнерски модели. Естествено качеството е малко по-ниско, но цената доста по-приемлива.



До колкото помня това трябва да е магазина на ZARA във Виена. Възможно е да греша, понеже единственото на което обърнах внимание там беше убийствена сива шапка, с която победоносно се завърнах във България.





Няма коментари: