16.3.08

Paris Fashion Week ready-to-wear fall/winter 08-09

След 23 метровата реплика на класическо сако Шанел на от-котюр в Париж през януари, Карл Лагерфелд уголеми и аксесоарите на известната марка, за да представи колекцията си прет-а-порте за Шанел сезон есен-зима 2008/2009 по време на парижката седмица на модата. Подиумът, на който дефилираха едни от най-скъпо платените модели в света, представляваше увеселителна въртележка, но вместо познатите ни кончета, пилоните бяха украсени от еднометрови гривни, чанти, обувки и огърлици. Двуетажното съоръжение, решено в цвят перлено злато беше в перфектен унисон със колекцията на френската марка, която за следващия фешън сезон залага на класически силует със закачливи младежки акценти, като шапки тип барета и фигурални чорапогащници.

Кристиан Лакроа не изненада с грандиозни декори и специални ефекти, но обра овациите с “обемни” решения за студените сезони. Дизайнерът представи изключително интересни модели с поли тип “балон”, буфан ръкави и разнообразни драперии, които съчетани с изисканите материи придават на дрехите изтънченост и класа. В цветовете се забелязва силен контраст между черното и бонбонените нюанси на розовото и оранжевото, като най-силно впечатление направи пъстрото едро каре, с обшити камъни и дантели, което се превърна в запазена марка на колекцията.

Сивото и бялото са цветният дрескод, на който заложи Емануел Унгаро. Дизайнерът предпочете и неутрален грим с небрежно прибрани коси, като по този начин се дистанцира от екстравагантната мания, която е обхванала новаторите във фешън индустрията. Въпреки сравнително семплите решения , творенията на Унгаро няма да останат неразпознати благодарение на ефектните копринени сиви рози, които украсяват дясното рамо на почти всеки тоалет.

Истински фурор предизвикаха дизайнерите Виктор и Ролф, които по категоричен начин казаха НЕ. По време на цялото ревю на ексцентричните холандци, гостите си шушукаха, чудейки се на какво точно казват не. В интервю след шоуто фешън дуото поясни: “Искаме да кажем НЕ на постоянния стрес, който предизвиква модната индустрия. Обичаме модата, но не всичко свързано с нея” – каза Виктор Хорстинг. Ние харесваме жени, които могат да кажат, не. Жените с характер, които сами избират пътя си ни вдъхновяват. За нас именно това е секси.” – добави Ролф Сноерен. Освен гръмкото НЕ, вплетени в тоалетите бяха и думите DREAM и WOW.

С лъскави коси, фризирани на къса паничка и черно червило, топ модели представиха идеите на Yves Saint Laurent ready-to-wear 08/09. Модната къща от сега си гарантира фенове сред знаменитостите с елегантни връхни палта и класически рокли в ретро стил. Без съмнение емблемата на ревюто бяха пристегнатата с фин колан талия и обърнатите драперии.

Живанши се отличи с интересни разновидности на познатото ни жабо, а наследничката на Валентино Гавани продължи тенденцията за налагане на червеното като актуален и моден цвят. Японският стил, представен от Йоши Ямамото и Исе Мияки може да се определи като грубианска изтънченост, с дебели вълнени палта и широки полуоформени рокли.


Сред забелязаните знаменитости от първите редове бяха Риана, Клаудия Шифър, сестрата на Пенелопе Круз, Моника и сестрите Олсен. Ейми Уайнхаус също отбеляза присъствие на няколко събития свързани с модната седмица, а от изпълнението си по време на ревюто на Луи Вютон прибра завиден хонорара от 1 мил. долара.

1 коментар:

Анонимен каза...

Благодаря за интересната информация